Royal Van Zanten innovatieve voorloper in freesiaveredeling
De tot teeltcel omgebouwde zeecontainer in de expeditiehal bij Royal Van Zanten is het centrum van innovatie in de freesiaveredeling. De cel zorgt voor een halvering van de teeltduur, maakt de meeste gewasbeschermingsmiddelen overbodig en kan energieneutraal draaien, op zelf opgewekte elektriciteit.
Een groep innovatieve teeltbedrijven werkt al vijf jaar samen met Royal Van Zanten aan de ontwikkeling van freesiateelt in gesloten systemen. Royal Van Zanten levert de meest geschikte rassen. Met de eigen cel is die betrokkenheid geïntensiveerd. Het veredelingsbedrijf zet in op nieuwe freesia rassen, speciaal voor de gesloten teelt.
Een dubbele witte variëteit van Royal Van Zanten, wordt al volop geproduceerd. In 2022 worden 4 nieuwe rassen geïntroduceerd in het enkele segment in wit, blauw, roze en geel. En er zit nog heel veel moois in de pijplijn, vertelt veredelaar Wil van Aert. Hij nam de passie voor de mooie, kleurrijke, geurende freesia’s over van zijn inspirator en voormalig collega Wim Haytink.
Wil vertelt: “Bij Royal Van Zanten was altijd ruimte voor onze passie. Daarom zijn we voorloper in freesia’s vandaag de dag. Het is een uitdagend gewas, vanwege de grote afhankelijkheid van schaarser wordende specialistische arbeid. Die uitdaging geeft richting aan vernieuwing in onze rassen. Als veredelaar zitten we echt in de voorhoede, niemand is zo innovatief in dit gewas als wij.”
Nieuwe freesia met blad minder afhankelijk van specialistische arbeid
In het gesloten systeem wordt niet alleen de steel en bloem, maar de hele plant geoogst, met blad en al. De nieuwe variëteit freesia met blad is minder kwetsbaar, waardoor automatisering in alle teeltfases mogelijk wordt. Deze ontwikkelingen zorgen voor nieuwe eisen aan rassen en bieden kansen voor veredelaars.
“Door deze ontwikkelingen krijgen telers ook meer aandacht voor andere aspecten, zoals de sierwaarde van de bloem. We gaan weer heel anders naar het gewas kijken, veredeling technisch beginnen we weer op 0,” licht Wil van Aert glunderend toe.
Continuïteit, snelheid en planbaarheid
Het gesloten systeem waarin deze freesia’s worden geteeld heeft een continu klimaat. Uitgekiende licht- en teeltrecepten zorgen jaarrond voor een snellere, planbare teelt. Dat kan op elke plek, op elk moment, het hele jaar door, waar vroeger freesiateelt in Nederland alleen mogelijk was in de voorjaarsmaanden. De doorlooptijd van het planten van de bol tot het oogsten van de bloem wordt bovendien sterk gereduceerd. Dat levert tijdswinst op voor de telers en in de veredeling zorgt het ervoor dat nieuwe rassen komen sneller op de markt kunnen komen.
Duurzame teelt
Het gesloten systeem draait op elektriciteit, die kunnen we steeds beter zelf opwekken. Daarnaast is in de gesloten teelt geen gewasbescherming nodig. De betrokken telers wonnen al in 2020 de Greenovation Award, vanwege de zuinige omgang met energie, chemie en water. #wecaresoweact